Cât Timp Poate Dura Un Abces Dentar?

Abcesul dentar este o afecțiune ce apare atât la copii, cât și la adulți și constă într-o pungă cu puroi apărută la nivelul gingiei, fie la nivelul osului, caz în care poate afecta dintele. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știți atunci când vă confruntați cu o astfel de problemă este că trebuie să vizitați de urgență medicul stomatolog. Dacă nu va faceți o programare la acesta, infecția poate avansa și acest fapt duce la apariția altor simptome și afecțiuni ce crează probleme în organismul dumneavoastră.

Care sunt tipurile de abces dentar?

Fie că este doar o umflătură sau aceasta vine și cu durere sau chiar febră, toate acestea sunt simptome ale unui abces dentar. Abcesul dentar este de mai multe tipuri:

  • Abcesul dentar periapical este primul tip de abces dentar. Acesta este localizat întotdeauna la vârful rădăcinii dintelui și poate afecta osul din zona respectivă, implicit și pulpa dintelui. Cauza principală a apariției acestuia este netratarea la timp a unor carii dentare și apariția bacteriilor ce se află în acestea.
  • Abcesul parodontal este abcesul dentar ce apare în zona gingiei de lângă  rădăcina dintelui afectat. Acest tip de abces vine cu pericolul extinderii rapide către os și țesut. Totodată, abcesul parodontal afectează punga parodontală.
  • Abcesul periodontal, denumit și abces gingival, apare la nivelul gingiei și este cauzat de o infecție ce apare între gingie și dinte. Abcesul gingival nu poate afecta dintele sau ligamentul parodontal.

Este important să cunoaștem tipurile de abces dentar întrucât ele dictează severitatea afecțiunii.

Cât durează un abces dentar?

Din păcate, abcesul dentar, indiferent de tipul acestuia, nu trece de la sine. Acesta nu dispare fără un tratament sau poate chiar o intervenție chirurgicală, în funcție de gravitatea afecțiunii. Precum în alte situații în care avem de-a face cu o pungă de puroi, abcesul dentar se poate rupe. Acest caz te va face să crezi că s-a vindecat de la sine deoarece prin rupere, o bună parte din puroi dispare făcând ca durerea provocată de abces să se amelioreze. Însă, nu este atât de simplu pentru că există riscul ca o parte din infecție să rămână și să cauzeze probleme și alte simptome pe viitor. De aceea, indiferent de situație, este important să facem o programare cât mai rapid la medicul stomatolog.

În cazul în care abcesul nu este drenat, puroiul se poate răspândi și în zona maxilarului, a gâtului și a capului, fapt ce poate duce la alte afecțiuni precum infecții ale sinusurilor. Septicimia este o altă afecțiune care poate apărea din cauza unui abces dentar netratat. Aceasta este extrem de periculoasă pentru organsim deoarece infecția se răspândește în tot corpul, mai ales dacă imunitatea este slabă. Un tratament pentru infecții dentare este ideal în astfel de situații și mai ales pentru prevenția răspândirii infecției în corp.

După descoperirea abcesului dentar și după vizita la un dentist în Galați, dacă ești din acest oraș, sfatul nostru este să ții legătură cu medicul stomatolog pe parcursul tratamentului. Un abces dentar, în funcție de persoană, poate fi vindecat cu tratamentul adecvat și la momentul oportun, doar în câteva zile. Recomandarea noastră este să fii atent la semnalele pe care corpul le da, la simptomele care pot apărea și în cazul acesta, să îți faci o programare la clinică Chiromax!

Latest Posts